Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 28 de març del 2015

El creixement econòmic



El creixement econòmic és la gran finalitat (confessada) del capitalisme. (Perquè la no confessada és guanyar, guanyar, guanyar, com sigui.)

Avui tenim, en els països desenvolupats, índexs de creixement baixos. Cal dir, contràriament a lo que es creu, que normalment sempre ha estat així. Des de la Revolució Industrial (finals del segle XVIII - primera meitat del XIX), el creixement real (o sigui descomptant-ne la inflació) ha oscil·lat al voltant d’un 1 % anual.

Hi ha hagut dues grans excepcions: 1) Els anys 60 a l’Europa occidental. 2) Alguns països asiàtics (Japó Corea, Xina...). Aleshores hi ha hagut índexs de creixement real del 3 i del 4 % i més i molt més. Però han estat excepcions. Els anys 60 Europa estava destruïda per la guerra, i la necessitat de reconstrucció va ser un estímul molt important. Els països asiàtics tenien un nivell molt baix. 

Avui no és esperable que a cap país desenvolupat hi hagi índexs de creixement més alts. 

De fet, un creixement de l’1 %, si es manté durant un llarg període, resulta ser un creixement fort. (30 anys d’un 1 % anual equivalen a un creixement del 35 %.)

Però avui, un creixement més alt, no solament no és esperable, sinó que, a més, no és desitjable, per motius ecològics. Per excés de consum d’energia, i de primeres matèries, escasses en un planeta finit.

Avui pot ser bo el creixement en el sector dels serveis, i en l’agricultura, però no en la indústria, per causa del consum excessiu d’energia i de primeres matèries. En aquest sector, és necessari un cert decreixement.