Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 15 de juliol del 2017

Les mentides dels economistes, 11

 El creixement econòmic

Durant segles i mil·lennis, l’economia va estar estancada o amb creixement ínfim. Però des de la Revolució industrial, els dos segles de capitalisme, i de socialisme, han vist un procés de creixement de la producció continuat, exceptuant els anys de crisi, amb índexs de creixement anual del PIB de l’1, del 2, del 3 per 100, etc. Però excepcionalment s’han vist creixements molt superiors: de l’entorn i superiors del 6 per 100, i, fins i tot, de l’entorn i superiors del 10 per 100; casos com Europa occidental els anys 1960-70, o posteriorment casos com Japó, Xina i altres països asiàtics. No obstant això, a mesura que un país es desenvolupa, el creixement s’alenteix.

Semblava, i encara sembla, que això havia de durar eternament. Però l’any 1972, el Club de Roma, integrat per un grup de científics, va publicar l’informe «Els límits del creixement». Ens advertia que els recursos naturals del planeta eren limitats, que ens acostàvem al seu límit, que no se’n podien gastar més que els que el mateix planeta podia anar regenerant.

No se’n va fer cas. Fins i tot, destacats «economistes» van arribar a dir que això era un disbarat irresponsable. Els dirigents econòmic, financers, banquers, economistes, governants, del tot irresponsables, van continuar tirant d’un creixement econòmic continuat, sempre a benefici d’uns pocs. I encara ho fan.

No obstant això, molts estudis afirmen que, si tots els països del món tinguessin el mateix nivell de producció i consum que els països occidentals, necessitaríem un altre planeta. És a dir: no hi podran arribat mai. Doncs, essent així, els països occidentals haurien de parar la seva producció, i limitar-se a reproduir la massa dels elements consumits.

De tota manera, la cosa es pot afinar més. Els recursos naturals no són tots igualment significatius. N’hi ha de més estratègics, d’ús més important i escassos, tals com l’aigua potable, els recursos energètics (carbó, petroli, gas, urani), els metalls i en general els minerals, etc.

Precisant més, diríem que el creixement pot continuar si se centra en els serveis (poc consumidors d’energia i primeres matèries) i, en el cas de la indústria, el dia que tota l’energia usada sigui eòlica, solar, etc.


Les persones més responsables i cultes van dient, cada vegada més, que allò que necessitem per ser més feliços no és cada vegada més productes i més riquesa material (perquè se la quedin uns pocs), sinó: un repartiment equitatiu dels béns, temps lliure, relacions humanes, participació en les decisions de la societat, cultura, activitats lliures segons les afeccions de cadascú, etc.