Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 12 de juliol del 2017

Només el primer esglaó!!


El dia 12 de juliol, el ple del Parlament català ha aprovat la Renda garantida de ciutadania. Durant 3 anys, la Comissió promotora de la ILP corresponent, representativa de molt diversos partits, sindicats, organitzacions i entitats, ha estat batallant per fer aprovar aquesta llei. Hi ha hagut algú que ha fet tot lo que ha pogut per retardar-la i minimitzar-la, tot i que la gent la necessitava amb urgència.

A partir del setembre vinent, les persones sense ingressos percebran una ajuda de 560 euros, que aniran augmentant fins a 664 euros l’any 2020, més els complements familiars en forma decreixent. N’hem d’estar contents, però no pas massa.

Hem de tenir ben present que això només és un primer esglaó, per anar reconstruint la nostra societat, després de la destrucció que les forces polítiques servidores del gran capital, instal·lades en la maldat institucional, han fet, primer des de 1980, i, moltíssim més, des de 2008.

Que no hi hagi ningú sense ingressos, en la misèria, és una primera necessitat urgent. Però també caldrà anar treballant, amb fermesa, perquè: s’augmentin els salaris més baixos, començant per salari mínim; s’augmentin les pensions més baixes, sobretot les de les viudes, que fa 5 anys que una llei les millora sensiblement, llei mantinguda sense aplicar per això que en diuen un “Govern”, i es recuperi el nivell normal de les pensions, tot derogant les absurdes lleis que les retallen; s’asseguri rotundament la vida familiar en l’habitatge, ara tan amenaçat; es recuperi el nivell d’inversió en la sanitat, l’ensenyament, la Llei de dependència, els serveis socials, i després s’augmenti sensiblement; i, sobretot, s’estableixi la manera que els joves trobin una feina digna i puguin preveure pacíficament el seu futur. Això com a exemples de les coses més urgents.

Un capítol importantíssim és derogar les males lleis que ens han imposat per fer-nos mal: les reformes laborals, les lleis retalladores de les pensions, la llei d’educació, la de seguretat ciutadana (mordassa), la de règim local, i també (que ningú no hi pensa) la llei d’estrangeria i el compromís d’ajuda al desenvolupament dels països pobres.

Especialment,  no podem oblidar la cura, i les inversions corresponents, de les malalties minoritàries i caríssimes, tals com la fibromiàlgia i afins, l’hepatitis C, o les anomenades “malalties tropicals”.

I... pensar que 664 euros (de moment només 560) és molt poc, i s’haurà d’anar pensant a augmentar-ho.

Naturalment, com és lògic, tot això, i més, ha de sortir d’un gran esforç fiscal imposat per un Govern legítim a aquell sector de la població que acapara una part desproporcionada del fruit del treball de tots i totes.

Enfront d’una destrucció del teixit social conscientment buscada, hem de seguir un procés de reconstrucció, que avui comença amb un primer esglaó, i que s’ha de plantejar objectius com: la plena ocupació, un Estat del benestar d’alt nivell, una forta redistribució de la riquesa...