Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 3 de juliol del 2017

Les mentides dels economistes, 9

Els impostos

No hi ha cosa que els «economistes» combatin de manera més sectària que els impostos. Diu el company Torres López: «A los impuestos se los demoniza como un mal per se, por definición, puesto que no hay manera de demostrar que sean ciertos los males que afirman que llevan consigo.» Els mitjans de comunicació de dretes, que són quasi tots, duen a terme una campanya tremenda en aquest sentit. La intoxicació d’aquesta campanya ha fet que molts treballadors/es s’ho arribin a creure, i fins i tot que un president del Govern socialista (oblidem el nom per pietat) vagi dir: «Bajar los impuestos es de izquierdas.» Terrible disbarat!

És de sentit comú que, si els beneficis del sistema productiu es repartissin de manera més o menys equilibrada, només s’haurien de pagar aquells impostos mínims necessaris per pagar les despeses mínimes estatals. Però si uns sectors socials s’emporten 4, o 10, o 40 vegades més de renda que altres, és de raó que a aquests que s’han autoatribuït una porció tan injustament elevada se’ls faci pagar un plus de més perquè l’Estat pugui millorar el nivell de vida dels sectors més mal retribuïts, amb millors serveis o ajudes. Així es millorarà una mica (només una mica) la desigualtat que han provocat. I això ja sabem que augmentarà el poder adquisitiu d’aquests sectors i farà rutllar l’economia. 

Els «economistes» diuen que augmentar els impostos als rics és antieconòmic, perquè pot: disminuir les inversions, frenar l’economia i fer perdre llocs de treball. Això és fals, perquè:

1) La decisió d’invertir d’un capitalista depèn molt més de les expectatives de vendes que preveu (les quals depenen moltíssim del poder adquisitiu de les classes populars) que de la quantitat de capital que en un moment donat pugui tenir.

2) Es comprova que aquells països que tenen uns impostos més alts són precisament els que també tenen un PIB més alt.


L’actitud contra els impostos respon a una posició egoista, dels que són egoistes dues vegades: quan reparteixen el pastís i quan no volen pagar.