Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 23 de juliol del 2017

Les mentides dels economistes, 12

Predicció de les crisis

De crisis econòmiques, entre altres, n’hi ha de dos tipus: les de l’economia real (indústria, comerç, etc.) i les financeres (bancs, crèdits). Les més perilloses són les financeres, perquè acostumen a arrossegar totes les altres activitats econòmiques i, sovint, tots els altres països.

Les crisis són molt difícils d’evitar, perquè l’economia depèn de moltes persones i molts punts de vista i activitats, que poden canviar fàcilment d’un any a un altre. I de crisis se n’han produït sempre, però mai tantes com en l’economia capitalista dels dos darrers segles. Però, tot i que és molt difícil, es poden intentar evitar, com veurem tot seguit.

Des del final de la Segona Guerra Mundial fins a 1970, els governs van imposar als bancs un comportament a base de: control dels moviments de capital; control de l’activitat bancària; coeficients de reserva bancària molt elevats (fins a un 30 per 100); incentius potents per canalitzar el crèdit cap a la inversió productiva. Durant tot aquest període, no hi va haver cap crisi financera.

Però, a partir, més o menys, de 1970, uns bancs ja molt més rics es van desfermar i es van imposar sobre els governs, i van adoptar unes maneres com: liberalització dels mercats financers; activitat sense controls; multiplicació del crèdit; llibertat de moviments de capital, a cada vegada més velocitat; coeficients de reserva de només un 1 per 100; i pràctiques especulatives. Es buscaven beneficis fàcils i ràpids.  En aquest període hi va haver diverses crisis financeres, en diferents països, fins a la crisi de 2008.

Els organismes econòmics no van preveure gens aquesta crisi. L’any 2007, el Banc d’Espanya deia: «En los primeros meses de 2007 ha proseguido la fase de expansión de la economía española y las perspectivas apuntan a su continuidad en el horizonte más inmediato.» El mateix any, l’OCDE deia: «El pronóstico central sigue siendo bastante benigno.» L’FMI, que té l’alta missió d’orientar l’economia mundial, deia el mateix any: «Los riesgos para la economía mundial disminuyeron (...) lo que nos parece más probable és que el vigoroso crecimiento mundial perdure....» I estem parlant de prestigioses entitats, que tenen, no economistes, sinó equips d’economistes, dels més ben pagats del món.

No obstant això, s’ha descobert que hi havia hagut una dotzena d’economistes desconeguts que havien escrit articles advertint que estàvem en una situació perillosa i que podia empitjorar. Ningú no els va fer cas. Avui se sap que aquestes persones havien previst la crisi, però ningú no ho ha dit públicament.

Final de la sèrie sobre els economistes. (Agraït al company Juan Torres López per les informacions del seu llibre)