Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 16 de setembre del 2017

El treball de cura de les persones, 2

Evolució històrica, 1

Comentarem el llibre «El trabajo de cuidados (Historia, teoría y políticas)», editat i coordinat per Cristina Carrasco, Cristina Borderías i Teresa Torns, professores de la UB i de la UAB. En el llibre hi participen fins a 11 autores i 1 autor més. Pretén presentar el tema de la cura de les persones en tots els seus angles: històric, social, econòmic...

La primera cosa que les autores ens volen fer entendre és que el treball de cura no ha sigut sempre com ara, que ha evolucionat al llarg del temps i dels canvis de la societat. Aquests canvis han sigut irregulars i diversos, segons els llocs i els grups socials. Però d’una manera simplificada, i atenent els darrers 300 anys, ho podríem presentar així:

Societat preindustrial (segle XVIII). En les famílies camperoles, el treball de l’home i el de la dona estaven totalment separats: L’home treballava al camp. I la dona tenia al seu càrrec: la casa, els fills (que encara no anaven a escola), l’hort, el corral, la fabricació d’espelmes, la confecció de les peces de roba (que es feien a casa), entre altres coses, i, en les èpoques de més feina (sembra, sega, verema), ajudar l’home al camp. Una feina que no s’acabava mai.
En canvi, en les famílies menestrals era molt diferent. El fet de treballar tots dos a la mateixa casa (que era també taller) facilitava una certa col·laboració. Consta que era normal que l’home preparés la llenya, matés el conill o el pollastre i el plomés, salés els aliments per a la conservació i, de vegades, pastés el pa... La quitxalla, evidentment, depenia de la mare.
Les dones de les famílies nobles i burgeses no s’ocupaven mai dels fills, que depenien de minyones i mainaderes. Cosa criticada pels metges.

Societat industrial (segle XIX). Canvi total. L’home treballava fora de casa amb un horari que podia ser de 10 o 12 hores. La dona assumia tota la feina de casa i la cura dels petits. La indústria marca la separació de la feina d’homes i dones, i també la minusvaloració de la dona (que no cobrava cap sou).
Però hi hagué una gran excepció, en les zones més industrials: l’obrera tèxtil. Aquesta havia de treballar a la fàbrica moltes hores, i fer miracles per portar la casa. Els fills els havia de deixar a la seva mare (si encara vivia...) o a una altra dona, de la família, veïna o, de vegades, contractar una noieta o una dona gran, pagant-los molt poc. Al final de segle, algunes fàbriques van habilitar una sala per deixar-hi les criatures amb una dona gran que les vigilava.
Les dones burgeses, pressionades pels metges, van anar assumint la cura dels seus fills de manera directa, tot considerant que era millor per a la salut infantil.


Societat moderna (segle XX)   (Continuarà)