Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 29 de setembre del 2017

El treball de cura de les persones, 4


Salari familiar?

Durant el segle XX, i davant el treball esgotador de tantes dones a l’haver de compaginar la feina de fora i la feina de casa, i la baixa qualitat de la cura de tota la família, perquè no s’arribava a més, sorgí la idea del salari familiar.

Els treballadors masculins, els sindicats i l’Església plantejaren la necessitat i l’obligació de pagar als treballadors homes un salari que permetés viure a tota la família. I així pogués la dona dedicar-se plenament a la feina de la casa i la cura de tots.

A l’Espanya franquista hi hagué una certa concreció d’aquest fet amb l’anomenat Plus Familiar (vulgarment anomenat «els punts»).

Aquesta solució era bona en el sentit de garantir una bona cura de la família i una estada més còmoda a casa, per la netedat, l’ordre, fins i tot la decoració...

Però, com diuen les autores, tenia dos grans inconvenients:

1) Confirmava la dona en una posició social de subordinació i de dependència.
2) No tenia en compte el gran problema de les dones soles:
Viudes amb fills.
Dones amb el marit absent per presó, servei militar o guerra.
Dones amb un marit irresponsable, per alcoholisme o joc.
Dones abandonades, per un marit desaparegut.
Mares solteres.

Les autores asseguren que aquests casos eren, en temps passats, molt més abundants que no es pugui pensar. Doncs el salari familiar era una solució a mitges i dolenta. Avui es demana, i generalment es té, els dos salaris personals.


Les persones grans (cuidadores i cuidades)
Des de sempre, però cada vegada més, per l’allargament de la vida, les persones grans han tingut un paper familiar important (vivint a la mateixa casa, abans, o no vivint-hi, darrerament).
Però hi han tingut un paper ambivalent. Un paper de cuidadors, sobretot les dones, cuidadores, durant molts anys, tenint compte dels nets i netes, mentre les mares anaven a treballar. Tenint el menjar a punt, quan arribaven tots els de la casa.

Però anys a venir, moltes vegades, han sigut ells/es els qui han necessitat ser cuidats, no sols quan estaven malalts, sinó sobretot quan tenien alguna disminució o dependència. Aleshores s’han invertit els papers.


Les solucions, avui, són: atenció per part de la família, atenció per part d’una cuidadora (generalment) o cuidador professional (servei a domicili) o residència.