Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 16 de novembre del 2017

El canvi del dia 13. Tornem a la realitat


El dia 13 de novembre, impensadament, a Catalunya es va donar un canvi important, i llargament esperat. Fins a tres dirigents independentistes van anar declarant, en un mateix dia: 1) Que hi havia altres solucions, a més de la independència. 2) Que no estaven preparats per obtenir-la enfront de la força de l’Estat espanyol i la indiferència europea. 3) Que calia esperar “més temps” per tenir molt més suport popular. Aquests dies següents, altres dirigents han dit coses semblants (crec que han sigut 6 en total).

Sembla, doncs, que la possible independència queda com a cosa d’un futur. Cosa que jo celebro molt alegrement. Tot això donaria per a comentaris des d’irònics fins a molt durs. Però soc del parer de no fer-ne cap, d’oblidar totalment aquesta mala temporada que hem passat i de tornar a pensar en una Catalunya de la gent.

Recordar que Catalunya té una sanitat i un ensenyament i altres coses retallades des de fa 7 anys. Cosa que no s’hauria d’haver fet mai. Però ara pensem en com arreglar-ho de manera urgent. Passant per damunt de tot lo que calgui.

Recordem que, entre presses per aconseguir una cosa que creien molt important, per una banda, i interès d’aprofitar la situació i mantenir els privilegis, per una altra, tenim una tirallonga considerable de necessitats, a Catalunya i a Espanya, que estan empantanegades.

A Catalunya:
La Renda garantida de ciutadania.
Els serveis de l’Estat del benestar (sanitat, ensenyament, serveis socials...) retallats.
El desgavell dels lloguers. I, en general, el problema de l’habitatge.

A Espanya (on s’està retardant una moció de censura per canviar el Govern, que el PSOE no acceptarà de fer fins que s’hagi resolt, en principi, el problema de Catalunya, perquè no voldrà assumir ell aquesta patata calenta):
L’augment dels llocs de treball.
El salari mínim.
La renda mínima de subsistència.
La represa de la Llei de dependència.
La reforma fiscal.
L’actuació contra la violència de gènere.
La reforma de la Constitució, en format federal.
El retorn a Catalunya de totes les competències  anul·lades el 2010.
La reforma d’institucions: judicial, policial, bancària (intervenció pública)... Coses aquestes MOLT difícils, ara com ara.

Bé val la pena deixar a un costat coses de gran embalum i aplicar-se a resoldre coses importantíssimes per a la vida de la gent.


Votem tot pensant-hi.