Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 15 de novembre del 2017

El treball de cura de les persones, 8

La cuidadora immigrada

Als països europeus, al llarg de les últimes dècades, s’ha anat allargant l’esperança de vida, i per tant ha anat augmentant el nombre de persones grans, i, així mateix, el nombre de persones grans dependents. Com que, simultàniament ha anat augmentant el treball assalariat de gairebé la totalitat de les dones en edat de treballar, i com que l’oferta de serveis públics era i és molt escassa, també ha anat augmentant la demanda de persones cuidadores. A partir de la dècada dels anys noranta, aquesta demanda ha anat sent satisfeta, de mica en mica, per persones immigrades, sobretot dones. Africanes i sud-americanes, sobretot marroquines i equatorianes.

A Espanya, l’any 2003, quan hi havia al voltant d’1.100.000 estrangers immigrants, un 30 per 100 treballaven en serveis domèstics i de cura de les persones, sobretot dones i cuidant persones grans dependents. Treballadores que, en un principi, es movien en l’economia submergida.

Aquestes cuidadores proporcionaven, per un preu bastant mòdic (que, per a elles era relativament alt, comparat amb els sous del seu país), una cura bastant similar a la cura de les dones de la família. O bé anant-hi hores determinades, o bé vivint a la mateixa casa. I a partir de 2006, l’ajuda de la Llei de dependència pot facilitar poder-la pagar. Però... amb dones immigrants, el treball de cura potser encara serà menys valorat...

Suposem el cas d’una cuidadora marroquina contractada per una família catalana, per cuidar o bé els nens o bé els pares (els quals poden viure a la mateixa casa o en una altra casa). La marroquina permet que la dona catalana treballi fora de casa, amb un sou bastant més alt que el que paga a la dona marroquina. Però, al mateix temps, la marroquina ha deixat els seus fills a càrrec de la seva mare, al Marroc.  La dona catalana treballa en una empresa de lo que sigui. Però, de vegades, es pot donar el cas que treballi en un hospital o un CAP, de manera que la marroquina cuida els seus fills o els seus pares i ella, al seu torn, cuida malalts o pacients. Així es pot donar, de vegades, una cadena de cures que va de la casa de la dona marroquina a l’hospital. D’això, algunes feministes en duen la internacional de les cures. Cal saber-ho, perquè tothom sap que hi ha aparells, les peces del qual han sigut fabricades a la Xina o a Corea, el muntatge s’ha fet a Txèquia, per exemple, i la distribució s’ha fet a França, d’on ens ha arribat a Catalunya. Això és la «mundialització» (en terminologia anglosaxona: globalització). Però no se sap gaire que això també passa amb la cura de les persones, sempre menystinguda.


En acabar el capítol sobre la immigració, les autores diuen que, ara, tenim abundància de cuidadores immigrades perquè als seus països hi ha poques oportunitats laborals. Però si un dia els seus països progressen i no els cal emigrar... què passarà?