Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 3 de novembre del 2018

El procés judicial


1) Amb la confirmació de l'acusació irregular, rebutjada per mig món, la fiscalia ha acabat de situar-se definitivament en la prevaricació i, potser, fins i tot en la provocació, i, per tant, fora de l'ordre democràtic. Lo qual vol dir fora de l'obligació de ser obeïda.

2) L'actuació de l'Advocacia de l'Estat, en canvi, és molt d'agrair, i col·labora en un possible desenvolupament just i legal del procés. De tota manera, no em sembla gens bé el terme "tumultuosa" que contribueix a definir el concepte de "sedició", ja que no em consta que n'hi vagi haver. Si de cas, alguna actitud de grups de joves davant el Parlament, o la defensa d'alguns petits grups de votants enfront de la força pública el dia de la votació. Però eren grups molt minoritaris, que en cap moment seguien consignes donades pels dirigents independentistes, ni menys encara hi eren aquests presents en aquestes ocasions. De tota manera, malgrat la meva oposició al concepte "tumultuosa" i per tant al concepte "sedició", entenc que l'actitud de l'Advocacia pot entrar dins el debat que es donarà amb les defenses durant el procés judicial.

3) Si, desgraciadíssimament, els jutges del Suprem optessin per fer el joc als objectius presumptament antiespanyols de la fiscalia, aleshores seria el Tribunal Suprem, en el seu conjunt, que se situaria fora de l'ordre democràtic, amb les conseqüències perillosíssimes que això suposaria.

4) Ara, doncs, tota l'atenció espanyola estarà posada en l'actitud general dels jutges del Suprem. Si aquesta fos dolosa, la totalitat del procés quedaria en presumpta sospita d'il·legalitat. Fins i tot, no fóra del tot desencaminat considerar-la un intent de cop d'Estat de tipus judicial.