Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 20 d’octubre del 2017

El treball de cura de les persones, 7

Mesurar el temps del treball domèstic i de cura?

En alguns països s’ha intentat mesurar quant de temps passen les dones en les feines de la casa i de cura. I fins i tot atribuir a aquest nombre d’hores un «preu», per tal d’obtenir el total del valor del treball femení en el conjunt del país. Es dóna a cada dona un full per apuntar cada dia l’estona que està en cada feina, i del conjunt dels fulls es fa l’enquesta.  Però moltes estudioses feministes diuen que aquest càlcul és molt difícil de fer bé i que els resultats no són representatius.

Perquè, a diferència del de l’empresa, el treball de casa no consisteix només a fer una cosa, i una altra, i una altra, sinó que, molt sovint, es tracta d’estar atenta per si s’hagués de fer.  O bé hi ha activitats que consisteixen a estar.

Suposem un cas. El marit (o un fill ja una mica gran) està angoixat per un problema que ha tingut en la feina o allà on ha estat. La dona inicia una conversa llarga i relaxada, amb l’esperança que l’altra persona també es relaxi, i al final no vegi la cosa tan negra com al començament. Això pot durar deu minuts, o pot durar una hora. La dona, ¿apuntarà aquesta hora com a feina en el full de l’enquesta? Amb criteris normals, diríem que no ha fet res. Però ha fet una cosa més important que si hagués netejat tota la casa. Ah, una cosa: si fos la dona que hagués estat angoixada, el marit hauria fet igual?
Un altre cas. La mare (o l’àvia) està vigilant el nen, que està jugant. Mentre juga, no cal preocupar-se, que s’entreté tot sol. La dona pot fer mentrestant una altra cosa, com netejar, o, després, llegir. Però ha d’estar pendent, no sols perquè el nen encara és petit, sinó perquè en qualsevol moment es cansarà de jugar, i aleshores potser caldrà intervenir. Què apuntarà? ¿L’estona que ha estat netejant, o bé tota l’estona que ha estat pendent del nen? Doncs diuen que s’ha comprovat que moltes dones només apunten l’estona que han estat fent una feina física.

Aleshores, diuen les autores, aquesta enquesta és un bluf i no serveix per a res.